Zo hou je je baby rustig tijdens een newbornshoot

Sarah Dominguez Photography Heleen Geoffrey Alice 153

Die eerste dagen na de geboorte van je kindje zijn magisch. Daar wil je dan ook graag een blijvende herinnering aan hebben. Maar misschien heb je ook wel wat stress voor zo’n newbornshoot? Helemaal niet nodig, want met deze tips hou je je baby sowieso rustig tijdens de shoot.

Allereerst is het belangrijk dat je niet te lang wacht met het inplannen van een newbornshoot. Van zodra je weet dat je zwanger bent, noteer ik je uitgerekende datum in mijn agenda. Ben je bevallen? Dan is het belangrijk dat je me zo snel mogelijk een berichtje stuurt, want in een ideale situatie kom ik langs binnen de één à twee weken na de geboorte. In die periode slapen baby’s nog vaak en hebben ze nog geen last van krampjes of groeisprongetjes, waardoor ze zich soms niet helemaal comfortabel voelen. Is het inplannen achter de rug? Top! Dan kan je je al wat voorbereiden.

Door jullie outfits al op voorhand klaar te leggen, neem je al heel wat stress weg. Vermijd indien mogelijk drukke patronen en kies voor zachte kleuren, dat geeft het mooiste resultaat. Hoewel het natuurlijk altijd mooi is om outfits te kiezen die bij elkaar passen, is het vooral belangrijk dat je je er comfortabel in voelt. Leg indien mogelijk ook een reserve-outfit klaar, je weet nooit dat er een ongelukje gebeurt tijdens de shoot. Zo ben je daar meteen ook op voorbereid.

Slaperig en voldaan

De dag van de fotoshoot zelf is het een goed idee om je baby op voorhand nog even een badje te geven. Op die manier is je baby helemaal ontspannen, want een warm badje kan helpen om slaperig te worden. En daarnaast zijn eventuele droge plekjes of melkrestjes ook meteen weg, wat mooier is voor de foto. Ook een goed idee om te doen net voor wanneer ik langskom? Je baby nog een voeding geven, zo is je kindje helemaal voldaan. Als baby’s onrustig zijn tijdens een fotoshoot, is dat bijna altijd omdat de baby nog een klein hongertje heeft of nood heeft om nog even bij de mama aan de borst te drinken.

Ik weet dat sommige mama’s heel erg van structuur houden en pas opnieuw voeding geven wanneer het exact drie uur geleden is. Uit mijn ervaring blijkt dat echter niet altijd ideaal. Zeker wanneer je baby borstvoeding krijgt, kan het soms wel eens sneller nodig zijn. Daarnaast is elke baby anders en heeft de ene al meer behoefte aan drinken dan de andere. Komt het voedingsmoment niet goed uit met ons afgesproken uur? Dan mag je me gerust een berichtje sturen om de shoot een beetje te verplaatsen. Al maak ik tijdens de shoot zeker ook tijd voor voedingsmomentjes en neem ik hier zelfs met veel plezier foto’s van. Liever geen foto’s van de borstvoeding? Dan focus ik me graag even op de doopsuiker of op de babykamer, mocht die al in orde zijn.

Rustige sfeer

Wil je graag foto’s boven in de slaapkamer? Dan is het handig om in de koudere maanden de verwarming op voorhand al wat op te zetten. Daarnaast is het vooral belangrijk om zelf rustig te blijven, het is helemaal niet nodig om te stressen. Je baby voelt het wanneer je als ouder gestresseerd bent en wordt hier zelf onrustig door. Creëer een rustige omgeving met zachte achtergrondmuziek. Dat is niet enkel goed voor de baby, maar zeker ook voor jullie.

Heeft je baby toch eens een moeilijk momentje? Helemaal niet erg. Ik vraag sowieso om een comfortabele houding aan te nemen of de baby in een positie te houden waarin hij of zij snel rustig wordt. Al moet je daarvoor tien rondjes rond de tafel lopen, ik geef jullie alle tijd die nodig is. Is je baby echt niet te kalmeren? Dan helpt witte ruis bijna altijd. Misschien heb je zelf al iets in huis om dit geluid te produceren, maar ik kan dit ook makkelijk zelf even opzetten via YouTube. Ook als je baby onrustig is door krampjes ken ik als mama gelukkig een aantal trucjes om die weer weg te werken.

Wil je baby echt niet stoppen met wenen en is het gewoon het moment niet? Dan beloof ik dat ik graag een andere keer langskom. Maar ik kan je geruststellen: ik fotografeerde ondertussen al meer dan honderd baby’tjes en ik heb nog nooit een shoot helemaal moeten verplaatsen hierdoor. Blijkbaar straal ik rustgevende energie uit. 😉

Klaar om met deze tips op zak jouw newbornshoot in te plannen?

Boek hier
Sarah Dominguez Photography Heleen Geoffrey Alice 156

Contact

Graag de eerste momenten
met jullie kersverse baby
vastleggen?

Plan hier jullie shoot